Automobilka Opel obmedzuje pre sankcie produkciu v Rusku

16.09.2014 Celý región

Moskva 16. septembra (TASR) - Automobilka Opel patriaca pod americkú spoločnosť General Motors (GM) obmedzí produkciu a zruší okolo 500 pracovných miest vo svojom závode v Rusku.

Dôvodom je pokles dopytu v dôsledku hospodárskych sankcií, ktoré západné krajiny zaviedli voči Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Opel dnes uviedol, že v období august až október bude výroba v jeho závode v Sankt Peterburgu, kde vyrába modely Chevrolet Cruze a Opel Astra, obmedzená len na 16 dní. Zároveň ponúkne zhruba štvrtine z celkového počtu 2000 zamestnancov odstupné za dobrovoľný odchod a viac sa bude zameriavať na domácich dodávateľov komponentov. Tento krok by mal firme pomôcť riešiť rastúci problém spojený s poklesom hodnoty rubľa.

Predaj áut v Rusku tento rok prudko klesol, keďže spomaľujúce sa tempo rastu ekonomiky núti ľudí odkladať drahšie nákupy. Predaj osobných áut v Rusku len v júli klesol o 23 % a od začiatku roka dosiahol pokles takmer 10 %. Ďalším problémom pre automobilky sú sankcie západných krajín a devalvácia rubľa. Od začiatku roka klesla hodnota ruskej meny oproti doláru o 15 %.

"Rusko bolo v minulom roku naším tretím najväčším trhom po Británii a Nemecku," povedal výkonný riaditeľ automobilky Opel Karl-Thomas Neumann. "Momentálne je však situácia na tomto trhu dosť turbulentná," dodal.

Podobné problémy ako Opel zaznamenávajú aj iné automobilky. Najväčšia ruská firma Avtovaz minulý mesiac oznámila, že v období september až november zníži produkciu svojich áut Lada o 25.000, aj keď zamestnanci budú ďalej poberať plný plat. Nemecké médiá zasa začiatkom septembra uviedli, že Volkswagen od 8. septembra na 10 dní pozastaví výrobu vo svojom závode v Kaluge. Dlhodobé plány expanzie však firma zatiaľ ponecháva v platnosti.
 

Vyberte región